مشاوره
صنعت چاپ جزو صنایع بسیار پیچیده و تخصصی می باشد که عدم شناخت درست از آن در صنعت بسته بندی های منعطف، می تواند سبب از دست رفتن سرمایه و زمان باشد. مجموعه ی سیمین تجارت با داشتن سالها تجربه در این زمینه ها، می تواند مشاور شما در انتخاب بسته بندی مناسب و درخور محصول شما باشد.
این مشاوره در زمینه ی، انتخاب جنس چاپی، جنس لمینتی و هزینه های مربوط به هر کدام؛ انتخاب تکنیک چاپی با توجه به زمان، کیفیت و هزینه ای که مشتری مایل به صرف آن می باشد؛ طراحی مناسب محصول و بازار هدف، تعداد رنگ های چاپی، تعداد تکرارها از هر محصول در یک ست، مسایل مربوط به هر دستگاه بسته بندی و ... انجام می شود. هر کدام از این مسایل در صورتی که به شکل صحیح مدیریت نشوند، می تواند چالشی در مسیر رسیدن به هدف باشد.
گرافیک
خوشبختانه چند سالی است که اهمیت طراحی در بسته بندی و تاثیر گذاری آن در میزان فروش یک محصول و تبدیل شدن محصولی آشنا وتکراری به محصولی نمادین، به اندازه ای آشکار شده که نیازی به توضیح جایگاه طراحی در ورود به بازار، نیست.
شاید آن چه که نیازمند توضیح مضاعف باشد؛ تخصصی بودن طراحی بسته بندی است. از آنجایی که طرح در بسته بندی باید نهایتا به شکل محصول چاپی در بیاید؛ دانش و تسلط به فرایند چاپ های فلکسو و روتوگراور، ویژگی لازم یک طراح بسته بندی می باشد که نهایتا طرح مورد نظر با این یکی از دو تکنیک چاپی ذکر شده، به انجام خواهد رسید. چه بسا طرح های جذابی که به دلیل ویژگی های خاص هر کدام از این سیستم های چاپی، امکان خودنمایی نداشته باشند و در فرآیند پیش چاپ مجبور به تغییر و یا حذف بخشهایی از طرح ها یا رنگ ها شویم.
روتوگراور
روتوگراور يك فرايند چاپ صنعتی با كيفيت بسيار بالاست. در اين نوع از چاپ، تصاوير بر روی یک سيلندر، حكاكی می شوند. در اين نوع از چاپ، سلولهايی روی سيلندر حک می شود كه وظيفه ی انتقال مركب را دارند. روتوگراور به دليل گران بودن هزینه های ساخت سيلندر و زمان بر بودن فرايند ساخت سيلندر، نسبت به تهیه ی کلیشه، برای چاپ هایی با تناژ بالا ، توجیه اقتصادی دارد. انواع لفاف های پليمری، پلی اتيلن، پلی پروپيلن، پلی استر و BOPP در اين سيستم قابل چاپ هستند.
فلکسو گرافی
تکنیک چاپ فلکسو نوعی چاپ است كه با بهره گيری از پليت های فتوپليمری( كليشه ) كه از جنس ژلاتين( الاستومتر) می باشد عمل چاپ، انجام می شود. در اين نوع از چاپ می توانيم بر روی انواع فيلم های پليمری، انواع آلومينيوم – فويل، كاغذهای متنوع، ليبل های پشت چسب دار و حتی قوطی های فلزی عملیات چاپ را انجام دهيم. چاپ فلكسو به دليل سرعت بالا در انجام فرايندهای طراحی ، كليشه سازی و چاپ و همچنین ارزانتر بودن نسبت به چاپ روتوگراور طرفداران زيادی دارد. امروزه با بهره گيری از تكنولوژی های روز، كيفيت اين نوع از چاپ، رشد قابل توجهی داشته است.
افست
معمول ترین و شناخته شده ترین نوع چاپ، چاپ افست می باشد. چاپ افست حواشی کمتری نسبت به دو تکنیک دیگر چاپی دارد و این مجموعه از آن نه برای چاپ سلفون، بلکه برای چاپ روی کاغذ و مقوا جهت تولید کارتن های لمینتی و همچنین تولید انواع بسته بندی های سخت برای مواد غذایی استفاده می کند. به طور مثال چاپ کالیپو از انواع بسته بندی هایی می باشد که توسط چاپ افست؛ با مرکبهای مناسب مواد غذایی و روی کاغذ های مخصوص کالیپو برای استفاده در بسته بندی بستنی های یخی انجام می گیرد.
سیلندرسازی
سيلندر خام، استوانه ای است از جنس فولاد، بدون درز، در قطرهای مختلف؛ كه پس از انجام عمليات های مختلف تراشكاری و بالانس در نهايت با انجام رو تراشی و سنگ زدن تكميل می گردد.
لايه رويه سيلندرها از كروم می باشد و در زير آن از مس استفاده می گردد. پس از آماده سازی سيلندر ،فايل گرافيكی توسط ليزر روی سيلندر حكاكی می شود. هر چقدر عمق سلول حكاكی شده بيشتر باشد؛ مركب بيشتری منتقل می شود. برای چاپ یک طرح، به ازای هر رنگ یک عدد سيلندر ساخته می شود.
كيفيت كروم، نحوه ی اجرای طرح روی سيلندر و ايجاد زاويه های مناسب و انتخاب ميزان انتقال مركب از جمله موارد مهم و تاثیر گذار در سيلندر سازی می باشند.
اگر چه امروزه به واسطه ی تكنولوژی های پيشرفته، ساخت سیلندر مرغوب راحت تر شده است؛ ولی وجود یک تیم تولید حرفه ای، تکمیل کننده و لازمه ی این فرآیند می باشد.
کلیشه سازی
كليشه ژلاتينی (پليت) ورقی از جنس فتوپليمر است. زمانی كه این ورق در معرض نور با طول موج كوتاه قرار می گیرد به پلیمر تبديل می شود. فایل گرافیكی پس از تكمیل شدن و آماده سازی به بخش كليشه سازی منتقل شده و به تعداد رنگهای مورد نظر، فيلم تهيه می شود.
فیلم ها میان نور و كلیشه قرار می گیرند و مشخص می كنند كه چه قسمتهایی باید برجسته باشد، پس از مدت زمان مشخصی كه در معرض نور قرار گرفتند وارد مرحله دیگری می شوند. کلیشه، توسط محلولی خاص شسته می شود و قسمت های مورد نظر جهت چاپ باقی مانده و سایر قسمت ها شسته شده، لایه برداری شده وعمق آنها كم می شود. سپس طی فرايندی، خشک شده و آماده چاپ می باشد.
كلیشه ها وظيفه ی انتقال مركب به جنس مورد نظر را برعهده دارند و میزان انتقال مركب و درصدهای انتقال آنها با نحوه صحیح ساخت پليت ارتباط مستقیم دارد.
امروزه با پیشرفت تكنولوژی، شاهد ساخت كلیشه هایی بسيار دقيق با میزان انتقال مركب بسيار عالی هستیم. چاپ فلكسو به سبب این كلیشه های پیشرفته، ارتقاء بسیاری یافته است.
پروف
پروف همان نمونه گيری قبل از چاپ با متريال اورجينال به جهت كنترل تصاوير، مطالب، ابعاد و اندازه می باشد؛ که در چند نوبت در طی فرايند طراحی و چاپ انجام می شود. در ابتدا پس از پايان مراحل گرافیکی با سيستم های كاليبره شده و تكنولوژی پيشرفته، پروف گیری انجام می شود كه تمام موارد درخواست شده از واحد گرافیک قابل رويت است.
مرحله دوم پس از پايان ساخت سيلندر يا كليشه انجام می شود كه عموماً بر روی متريال اصلی و جهت کنترل نهايی و بررسی خطاهای احتمالی ساخت سيلندر و كليشه می باشد. در این مرحله ابعاد، مطالب نوشتاری و شدت رنگ تصوير مورد بررسی قرار می گيرد.
مرکب سازی
مرکب ها یک ترکیب شیمیایی می باشند که بسته به فرآیند چاپ دارای سیالیت متفاوتی هستند که می توانند به صورت مایع، جامد و یا پودر باشند. این سیالیت آن ها بستگی به نوع و مواد تشکیل دهنده مرکب ها دارد.
این مواد تشکیل دهنده از ۴ ماده اصلی تشکیل شده اند که عبارتند از :
۱- پیگمنت :
پیگمنت از مواد اصلی در تعیین رنگ مرکب ها هستند. این دانه های رنگی پس از ترکیب با رزین وحلال، به صورت مایع، برروی سطح حرکت می کند و این رنگدانه های ساخته شده از ترکیبات آلی بر اثر حرارت و فشار، ساختار شیمیایی مناسب خود را از دست می دهند و باید شرایط محیطی مناسبی را برای آن ها فراهم کرد.
۲- رزین :
رزین ماده شیمیایی است که با ترکیب پیگمنت باعث حرکت روان آن روی سطوح و نیز باعث چسبیدن آن به سطح چاپ می گردد.
۳- حلال :
حلال ها در مرکب، مایع و یا ماده ای همانند آب، روغن ها، الکل و… هستند که ترکیب رزین و پیگمنت درون آن حل می شود و باعث رقیق شدن مرکب می گردد.
۴- مواد افزودنی :
مواد افزودنی موادی همچون ضد کفها، پرکننده ها و… هستند که هر کدام یک ویژگی خاصی را برای استفاده در مقاصد مختلف در چاپ، اضافه می کنند.
شایان ذکر است که در صنعت چاپ، نحوه ی مخلوط و آسیاب و اندازه رنگدانه ها در مركب بسيار مهم می باشد.
تولید فیلم
توليد فيلم عموماً به دو صورت انجام می شود:
كواكستروژن حبابی( بادی ) و كواكستروژن ريخته گری.
در روش كواكستروژن حبابی يا بادی، مواد اوليه ی پلی اتيلن يا پلی پروپيلن به همراه افزودنيهای لازم و رنگدانه مورد نياز مخلوط شده و وارد قسمت اكسترودر ماشين می شود . در اثر دمای بالا، اين مواد ذوب شده و در مسير اكسترودر كه به صورت ماردونی می باشد به طور كامل با يكديگر مخلوط می شوند .
پس از اين مراحل مواد وارد قالب شده تا پس از عبور از قالب از حالت مذاب يا مايع به صورت جامد در بيايد.
مواد پس از خارج شدن از قالب، توسط باد خنک شده و در عين حال حالت می گيرد. سپس با طی مسافتی از غلطک های لازم عبور كرده و به صورت كامل به پلی اتيلن يا پلی پروپيلن تبديل می شود .
در مرحله آخر پس از عبور از سيستم كرونا به صورت رول، پيچيده شده و آماده بهره برداری می باشد .
مورد استفاده اين محصولات عموماً در انواع ساک های خرید تبليغاتی ، كيسه های فريزر ، كيسه های زباله و چند لايه برای انواع محصولات بسته بندی استفاده می شود.
در روش توليد ريخته گری مواد اوليه پس از طی مسير مشخص وارد اكسترودر شده و مواد در اثر حرارت بالا ( حدودا٢٥٠ درجه سانتيگراد) ذوب خواهند شد و پس از عبور از مسير ماردونی شكل، اكسترودر هم به صورت كامل ذوب شده و هم كامل مخلوط می شود و در انتها وارد قالب شده كه شكل بگيرد ، پس از عبور از قالب بر روي يك غلطک سرد پهن شده و از حالت ذوب و مايع به حالت جامد در می آيد. در ادامه مسير پس از تنظيم ضخامت و طی مسير و عبور از غلطک ها؛ قبل از رول شدن از سيستم كرونا عبور كرده و آماده مصرف می شود .
بسته بندی صنايع غذایی و بهداشتی و دارويی از عمده مشتريان مصرف اين نوع از پلی پروپيلن و پلی اتيلن توليد شده می باشند.
تبديل( لمينت)
کلمه لمینت از فعل Lamination در زبان انگلیسی مشتق شده که در اصل به معنای ساختن یک متریال در لایه های مختلف می باشد. متریال ترکیبی به این ترتیب قوی تر، بادوام تر و در مجموع با کیفیت تر خواهد شد.
يكی از دلايل استفاده از متريال های چند لايه، علاوه بر استحكام و زيبايی بالا بردن مدت زمان نگهداری محصولات بسته بندی شده می باشد.
ممكن است تعداد لایه های لمینتی محصولات به صورت دو، سه و يا حتی چهار لايه باشد. برای چسباندن لايه ها از دو خانواده چسب ميتوان استفاده كرد که هر كدام از اين چسب ها موارد مصرف مخصوص به خود را دارند :
چسب حلالی Solvent base
چسب غير حلالی Solvent less
انجام عملیات لمینت بدین شکل است که لايه ی دوم پس از عبور از غلطک های آغشته به چسب كه با توجه به نوع جنس، ميزان چسب آن تعيين شده است؛ به جنس اصلی می چسبد و از غلطک هايی عبور می كند كه عمل لمينت را انجام می دهد .
عموماً پس از انجام لمينت، بين ٢۴ تا ۴۸ ساعت زمان لازم است تا چسب لمينت خشک شده و آماده ی مرحله ی برش شود.
کنترل کیفیت
کنترل کیفیت مجموعه عملیاتی نظیر اندازهگیری یا آزمون است که روی یک محصول یا کالا انجام میشود تا مشخص شود آیا آن محصول با مشخصات فنی مورد نظر مطابقت دارد یا خیر.
عمده بحث کنترل کیفیت، مربوط به انجام نمونه گیری از محصولات، بازرسی آن نمونهها و تعمیم نتایج به کل انباشت محصول است، که بر اساس روشهای آماری انجام میگیرد. از دیگر روشهای مورد استفاده در کنترل کیفیت، کنترل فرایند تولید محصول به جای کنترل محصول تهیه شده است که با استفاده از روشهای آماری انجام میگیرد.
در صنعت چاپ و بسته بندی، كنترل ورود مواد اوليه و تطبيق با نمونه مورد تاييد بسيار حائز اهميت است.
در هنگام چاپ بررسی مطالب و ابعاد و شدت رنگ به طور منظم انجام شده و در حين فرايند چاپ در فواصل زمانی مختلف انجام می شود .
در واحد لمينت ميزان چسب لمينت بر اساس گرماژ و مدت زمان كيورينگ به طور منظم بررسی می شود.
ايجاد بانک اطلاعاتی از همه فرايند های توليد به صورت مستمر نيز از جمله فعاليت های واحد كنترل كيفيت می باشد كه حتما در فواصل زمانی مختلف مورد استفاده قرار خواهد گرفت.